WellBeing במשרד

עם המודעות הגוברת לרווחת העובדים בסביבת העבודה הופך תכנון משרד מבוסס wellbeing לחלק בסיסי ומרכזי בעיצוב משרדים. 
wellbeing, או בעברית שלומות, זו ההרגשה הטובה של אדם, או תחושת הרווחה שלו מבחינה פיזית, חברתית ורגשית. שלומות מושפעת מאוד מהסביבה והוכחה מחקרית כאחד הגורמים המרכזיים שמסייעים להעלאת יצירתיות ותפוקה.

עיצוב צבעוני של אופן ספייס במשרדי הייטק

בכתבה זו נתמקד בקצרה ב3 מפתחות מרכזיים לשלומות העובדים:

  • אקוסטיקה
    .
  • תאורה טבעית
    .
  • ארגונומיה

אקוסטיקה

במשרד המודרני, כשחלק גדול מהעבודה מתבצע בצוותים ותכנון אופן ספייס נפוץ ביותר כחלק דומיננטי של המשרדים, תכנון אקוסטיקה טובה הוא קריטי לשלומות העובדים. אחת מההפרעות הנפוצות בסביבת העבודה היא מטרדי רעש וסביבה שבה האקוסטיקה היא טובה ומאפשרת ריכוז ופרטיות תורמת באופן משמעותי להרגשה הטובה של העובדים ולתפוקת העבודה.

תכנון אקוסטי למשרדים מיועד לשתי מטרות עיקריות:
א. בידוד רעשים – למשל, בין שני חדרים סמוכים יש צורך ליצור קיר שההפרדה האקוסטית שלו היא מקסימלית  כדי למנוע זליגת רעשים מחדר לחדר.

ב. ספיגה או הגברה של הדהוד – בדרך כלל בחלל פתוח נרצה לספוג בצורה מיטבית את רעשי הדיבור ורעשים נוספים, לאפשר פרטיות וריכוז ולמנוע הדהוד. זאת כדי ליצור מובנות דיבור טובה, כמו למשל בחדר ישיבות כאשר כמה א.נשים מדברים במקביל.  הגברת ההדהוד מיועד בדרך כלל לאולמות מופעים שבהם הדהוד של שירה או מוזיקה תורם לאיכות המופע.
לצורך בידוד רעשים איכותי משתמשים בחומרים שמונעים מעבר גלי קול מחלל אחד לחלל שני, בדרך כלל חומרים אלו ממוקמים בתוך קירות הפרדה והם קשיחים ברמות משתנות: מפלטות גבס ועד פלטות עופרת, וחוסמים מעבר רעשים.

ספיגת רעשים מתבצעת דווקא באמצעות חומרים רכים, עם משטחים נקבוביים וסופגים שגלי הרעש נבלעים בתוכם וכך עוצמתם נחלשת. השימוש במוצרים סופגים מתאים במיוחד למשרד הפתוח ובחללים פתוחים.
הפחתת רעשים סטנדרטית מתבצעת בדרך כלל באמצעות תקרת אריחים אקוסטית אבל יש דרכים מגוונות להפחתת רעשים גם על ידי מוצרים נוספים. למשל, ספוגים אקוסטיים בעיצובים שונים.
בשנים האחרונות כשהמשרדים מבוססים במקרים רבים על אופן ספייס הצורך בספיגת רעשים גובר ושוק מוצרי האקוסטיקה משגשג. אפשר למצוא פנלים אקוסטיים בכל הצבעים והצורות ובמגוון איכויות ומחירים.

 

אופן ספייס עם תקרה פתוחה וספוגים אקוסטיים

אריחי ספוג דקורטיביים בצורת מלבנים לספיגת רעשים בתקרה פתוחה

בתמונה למעלה, במקום התקרה האקוסטית הסטנדרטית השתמשנו בעיצוב באריחים מודבקים על התקרה הספוגים יוצרים ספיגה אקוסטית מעולה וגם מאפשרים להשאיר את התקרה ללא כיסוי שמנמיך משמעותית את גובה התקרה וליצור מראה מודרני וחדשני.

תאורה טבעית

התאורה הטבעית היא אולי הגורם החשוב ביותר לשלומות כשמדובר בעיצוב פנים.  גם במשרדים, יש חשיבות עצומה לחשיפת העובדים לאור טבעי וחלק חשוב בתכנון הוא לאפשר לכמה שיותר עובדים להיחשף אליו במהלך יום העבודה. מחקרים מראים שחשיפה לאור טבעי מעלה פרמטרים רבים שתורמים לשלומות, משפרת את מצב הרוח ותורמת לריכוז ולתפוקה טובים יותר.
כדי למקסם את האור הטבעי שמגיע מהחלונות מומלץ לתכנן חדרים עם חזיתות שקופות מזכוכית, משולבים באפשרות להצללה על ידי וילונות, כדי לאפשר פרטיות במידת הצורך.
חשוב גם לתכנן את המשרדים באופן יצירתי כדי ליצור משרדים מוארים בתאורה טבעית שכל עובד יכול ליהנות מהם.

סקיצה לתכנון שמשתלב בטבע במשרדי חברת סטארט אפ

תכנון עם אופן ספייס צמוד לחלונות וחדרי מנהלים בעומק המשרדים כדי לאפשר אור טבעי לכל העובדים 

כדי להדגים איך תכנון מקצועי יכול למקסם את החשיפה של העובדים לאור טבעי  אתם יכולים להתרשם למעלה בסקיצה מהצעה לתכנון עבור חברת הייטק. המשרדים בנויים עם אופן ספייס שמבוסס על בנצ'ים, כלומר, עמדות עבודה ארוכות, משולב בחדרי מנהלים.
המשרדים ממוקמים כמעט על שפת הים, במרחק כ100 מטר בלבד מהחוף.
המחשבה שמאחורי התכנון היא למקם את האופן ספייס קרוב ככל האפשר לחלונות כך שלכל עובד יהיה נוף קרוב לים. בצד השני מיקמתי צמחיה כדי שמי שרחוק יותר מהחלון יוכל ליהנות מהצמחייה.
חדרי המנהלים אמנם צמודים לקירות הפנימיים אבל עם קירות שקופים כך שגם הם יכולים להשקיף על הים מחדרם. זו גישה תכנונית נפוצה בארה"ב ששם הבניינים מאוד גדולים והיחס בין שטח הרצפה לשטח החלונות קטן יותר מאשר בארץ.
באופן זה כל העובדים נחשפים לאור טבעי.

חשיפה לאור טבעי היא אחד האלמנטים המרכזיים במתודולוגיית עיצוב ייחודית שנקראת עיצוב ביופילי. מתודולוגיה זו  תומכת בשילוב אלמנטים של טבע בסביבה הבנויה וכמובן גם במשרדים. הטמעת עיצוב ביופילי בתכנון משרד הוכחה כמעלה wellbeing  בקרב עובדים ב15% בניסוי שנערך על 7000 עובדים ב5 יבשות. קראו עוד על עיצוב ביופילי 

עיצוב פנים של עמדות עבודה בחלל פתוח במשרדי חברת ספנות

אופן ספייס צמוד לחלונות מצד אחד ועם צמחיה בצד השני

כאן אפשר לראות את הגישה הזו מיושמת  באופן ספייס, אמנם הרבה יותר קטן, אבל על אותו עקרון. נוף מצד אחד וצמחיה בצד שני.

ארגונומיה

מה עוד תורם לשלומות בסביבת העבודה?

הבריאות שלנו היא מן הסתם גורם שמשפיע על כל מהלך החיים וכמובן גם על התפקוד שלנו בעבודה.
דווקא בגלל העולם הבעייתי שאנחנו חיים בו היום נושא המשרד הבריא הפך להיות אג'נדה מרכזית בכמה ממשרדי האדריכלות הגדולים בעולם, כמו למשל, פרקינס אנד וויל .
זה מתחיל מהישיבה מול המחשב, מחקרים מגלים שהישיבה היא העישון החדש. אנחנו יושבים הרבה יותר מידי. ישיבה ארוכה במשך 8 שעות ביום קוטעת את זרימת הדם השוטפת וגורמת נזקים מצטברים. אז מה עושים?

מתקן לעבודה בעמידה ובישיבה לסירוגין

מתקן מעבר מישיבה לעמידה, וקסמן ריהוט יבואן בלעדי

חברות ריהוט וארגונומיה מובילות התגייסו למתן פתרונות כמו שולחנות חשמליים או מתקנים בעלי גובה מתכוונן שיכולים לעבוד עליהם גם בעמידה. כאן אתם יכולים לראות מתקן שאפשר בשתי אצבעות להרים ולהוריד במעבר מתנוחת ישיבה לעמידה.
כאשר שואלים אותי לגבי תנוחת העבודה הטובה ביותר או איזה כסא ארגונומי הוא הטוב ביותר אני מצטטת את המשפט של הארגונום ג'וש קרסט שאמר: "תנוחת העבודה הטובה ביותר היא התנוחה הבאה שלך".
כלומר, לא חשוב איזה כיסא תבחרו, העיקר שתגוונו במהלך היום את תנוחת העבודה, מעבר מישיבה לעבודה בעמידה מומלץ ביותר לא רק כשכבר סובלים מכאבי גב.
אבל לא רק באמצעות כסאות ומתקנים ארגונומיים שונים אפשר לתרום לבריאות העובדים. בכל הקשור להפעלת העובדים ולעידוד פעילות גופנית, אחת הדרכים לעודד פעילות גופנית היא לרכז פונקציות ציבוריות ולתכנן במשרדים אזור ציבורי מרכזי אחד במקום לפזר כמה אזורים כאלו. למשל לתכנן קפיטריה מרכזית אחת בלבד עבור קומה או עבור כמה קומות. תכנון כזה תורם גם למפגשים אקראיים רבים יותר וגם מעודד את העובדים לצעוד קצת במהלך יום העבודה. אם יש שתי קומות לחברה רצוי לתכנן מדרגות פנימיות שיתרמו עוד לפעילות גופנית תוך כדי העבודה.

אלמנטים נוספים שרצוי להוסיף במשרדים כמו: חדר כושר וחדר אופניים ומקלחון למי שרוצה להגיע לעבודה באופניים, מאפשרים לעובדים להגביר את רמת הפעילות הגופנית ומשפרים את בריאות העובדים ואת תחושת השלומות שלהם.

 

מהי צורת הישיבה הארגונומית? איור מאת נדב נחמני
עבודה בעמידה חשובה לגיוון תנוחת העבודה- איור, עבודה עם לפטופ על קרש גיהוץ

"תנוחת העבודה הטובה ביותר היא התנוחה הבאה שלך" ג'וש קרסט – גוונו את תנוחת העבודה

שלושת הנושאים בהם התמקדתי בכתבה זו: אקוסטיקה, אור טבעי וארגונומיה קשורים לרווחה הגופנית של העובדים. אולם מעבר לכך, wellbeing משמעו גם תחושת רווחה מבחינה חברתית ורגשית. איך אפשר לקדם יצירתיות, שיתוף והתלהבות דרך תכנון משרד מקצועי? לקריאה נוספת על יצירת שיתוף ועידוד יצירתיות בסביבת העבודה לחץ כאן

רוצה להזמין הרצאה לארגון על המשרדים שלכם כמקום שיוצר שלומות ותורם לעובדים מרוצים ושמחים?  מלאו עכשיו את הפרטים בתיבת צרו קשר למטה או התקשרו : 7326997 03       6367133 04       4683066 054

תפריט נגישות